ročník 43/2002:
                   
027Bratrstvo
 
OBSAH:
Titulní stránka
Zas konec léta a čistý vítr zpívá
Zastavení
Noční návštěva
Co o tom čteme v bibli:
Nejen až zaklepeme bačkorama
Má pro vás vyznání o vzkříšení těla nějaký význam už zaživa?
Jak jsme si to představovali?
Co o tom vyznáváme?
Jaký význam pro vás má vzkříšení těla?
Média je hlavně třeba brát s nadhledem
...i jeho rodinu?
Svět - rok po 11. září...
Modrý smutek Judith Hermanové
Nové logo
Finsky jsem uměla říct jen Hyvaa paivaa...
První návštěva
Zebedeovic rybářskej koláč
Čistá duše
3. romská křesťanská konference
Kontaktník
Josefovo roucho
Soutěž
Nebuď bloud
Zprávy a oznámení

Úvodní stránka
Formátovat
pro tisk

Textová verze
PDF verze
Archiv
Rejstřík
Zpěvník Bratrstva
E-mail
Objednávka
Návštěvní kniha
 
WEBowsky pocitadlo ZEAL
počítadlo ZEAL
 
Vyhledávání:



ikonky pro vás
ikonka Bratrstva
detaily

Grafické prvky jsou vytvořeny, nebo upraveny programem GIMP
Webové stránky jsou vytvořeny pomocí html editiru Quanta
To všechno je vytvořeno na počítači s OS Linux!

 
 
 
 
 
Povídka  
První návštěva
Pavel Prejda, farář ČCE
 
Vyložit všechny věci z auta, kterým jsme se přestěhovali do vikariátního bytu, nebylo až tak obtížné. Pár beden plných oblečení, nějaké nádobí a k tomu už jen hromady knih! Nábytku máme zatím také nemnoho, takže po necelé půlhodině jsme už seděli v naší budoucí kuchyni, rozhlíželi se okolo sebe a přemýšleli, jak se nejlépe zabydlit. Rok, který nás tady čeká, není sice nijak dlouhá doba, ale přece jen nám není lhostejné ''kde'' a ''jak'' budeme bydlet.
    Tak sedím uprostřed beden a lámu si hlavu těmito prakticko-organizačními problémy (jak vznešeně to zní v jinak prázdné místnosti), když tu se ozval zvonek u dveří. Jdu otevřít s připravenou větou: ''Pan farář není doma a kdy přijde nevím.'' U dveří ale stojí člověk, který zrovna nevypadá na to, že by si chtěl povídat s farářem. Jisté ale je, že ho přilákala cedule oznamující farní úřad. Vyhublá postava neurčitého věku, rozcuchané vlasy, oblečení také už několikrát změnilo majitele a nemyté ruce svírající nezbytnou igelitku. Neptá se po faráři, ale vypráví zmatený příběh, z kterého nejsem ani trochu moudrý a jak se zdá - ani sám vypravěč není sobě zrovna srozumitelný. Závěr je ale srozumitelný až moc. Jak už to v takových hovorech bývá, je to závěr ''klasický''. Prosba o sto nebo padesát korun a ujištění, že je jistě vrátí!
    Vzpomínka na hromadu beden v jinak prázdné kuchyni (a manželku, která se právě nachází někde v té hromadě) ve mně probouzí ty nejhorší možné reakce. Pěkný začátek! Chvíli rozmlouváme a já svému hostu vysvětluji, že peníze nedáváme (ani padesát, ani třicet, ani deset korun), ale nabízím kompromis: Svačinu! A tak se hovor přesune na jinou rovinu: pokud si prý může vybrat, tak raději chléb se sádlem než s máslem a sýrem. Nebo salám s hořčicí. A k tomu něco na pití. Nejlépe vodu se šťávou - a už z igelitky vytahuje láhev, aby bylo i do zásoby. Suše polknu a jdu. Dávám mu kus toho, co jsme před chvílí koupili, s ujištěním, že nic jiného opravdu nemáme ani my, protože jsme se před chvílí nastěhovali a spižírnou ani lednicí ještě nedisponujeme. Návštěva s poděkováním se svačinou odešla neznámo kam.
    Stojím u dveří a přemýšlím. Peníze jsem po zkušenostech už odvykl dávat, ale najíst by na faře měl dostat každý, kdo takhle zazvoní (byť by to bylo jako naposledy před pár dny i v sobotu před sedmou hodinou ráno). To nevím jistě. Nechci být farářem, který by právě tohle odmítal.
    Prý ''mnozí, aniž by to tušili, měli za hosty anděly'' (Žd 13,2). Nevím, že by právě ten chlapík s igelitkou...? Nevypadal na to. Žádná křídla neměl. Ale ať je to jak chce, naše fara anděly potřebuje jako sůl, takže, proč ne...?
 
Cosi syčí na vařiči  
Zebedeovic
rybářskej koláč

aneb jak naložit
s čerstvě ulovenou rybou
Magdalena Titěrová
 
750g čerstvě ulovených tresek (nebo jiných ryb), 125g vařených krevet, 3 vejce, 1 menší cibuli, 1 litr mléka, pepř celý, bobkový list, petrželka, sůl a pepř, 90g másla, 60g hl. mouky.
Kaše: brambory o váze asi 600g, 60ml mléka, 60g másla
 
    Základem koláče je bramborová kaše, tu si připravíme na začátku. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na středně velké kousky. Omáčku připravíme takto: oloupanou cibuli s pepřem a bobkovým listem vložíme do mléka, uvedeme do varu a sundáme z ohně. Zakryté pokličkou necháme asi 10 minut stát na teplém místě, aby se smísily chuti a vůně.
    Každý kus masa nakrájíme příčně na kousky. Vložíme do mléka, přikryjeme a vaříme 5-10 minut, dokud se maso pod dotykem vidličky nezačne rozsýpat do křehkých bílých vloček. Vařené maso pomocí děrované lžíce přeneseme na talíř, vidličkou rozdrobíme a necháme zchladnout. Do bílé omáčky vyrobíme jíšku: rozpustíme máslo a do něj vmícháme mou-ku. Necháme na ohni dokud směs nevzpění, asi 30-60 vteřin. Sundáme z plamene a přes sítko do jíšky vlijeme uschované mléko. Našleháme do hladka a vrátíme na oheň. Šleháme, dokud se omáčka nezačne vařit a nezhoustne. Osolíme, opepříme a vaříme ještě 2 minuty. Přidáme petrželku. Troubu předehřejeme na 180° C.     Vymažeme zapékací misku. Asi třetinu omáčky nalijeme na dno a poklademe vrstvou rozdrobeného masa. Přelijeme zbytkem omáčky a navrch souměrně rozmístíme krevety. Posypeme vařenými vejci. Zdobící pytlík se zubatou násadkou naplníme bramborovou kaší a hotový koláč ozdobíme po celém povrchu rozetkami z bramborové kaše.
    Pečeme v troubě asi 20-30 minut, až vrstva kaše lákavě zezlátne a omáčka svůdně probublává po okrajích formy.
 
 
 
Diskusní fórum k článku První návštěva:    | vložit příspěvek |
 
 
Diskusní fórum k článku Zebedeovic rybářskej koláč:    | vložit příspěvek |